Tai klausimas, kuris dažnai iškyla diskusijose su draugais per aperityvą, ar nemanote? Ypač Prancūzijoje, kur esame įpratę dažnai gerti vyną. Labai dažnai lyginami šie 2 gėrimai.
Šiame straipsnyje ketinu išvardyti sudedamąsias dalis, kurių yra aluje, ir paminėti kiekvieno iš jų kaloringumą. Tikiuosi, kad tuomet kitą kartą, kai norėsite išgerti alaus, galėsite aiškiau matyti, kas yra alaus sudedamosios dalys.
Kokie ingredientai yra aluje?
Šiuolaikiniame aluje yra daugiau nei 2000 medžiagų. Daugelis jų yra naudingos mūsų organizmui. Kaip žinote, mūsų mityba aprūpina mūsų organizmą elementais, reikalingais jo funkcionavimui.
Šių daugelio medžiagų šaltinis yra pagrindinės sudedamosios dalys, kurios naudojamos verdant alų. Dažniausiai tai yra:
- Vanduo
- Maltas
- Ankstai
- Apyniai
- Alkoholis
.
Šį sąrašą galime papildyti 2 sudedamosiomis dalimis, kurios atsiranda po to, kai alus uždaromas:
- Alkoholis
- Uglio dioksidas
Turėčiau pabrėžti, kad alkoholis aluje nėra viena iš sudedamųjų dalių, nes jis atsiranda aluje, kai jis išpilstomas į butelius. Būtent prieš pat tai įdėtos mielės suvalgo jame esantį cukrų. Jį virškindamos mielos mūsų mielės išskiria anglies dioksidą ir alkoholį.
Dėl anglies dioksido mūsų alus yra natūraliai gazuotas, nepridedant dujų, kaip, pavyzdžiui, dauguma gazuotų vandenų.
Ko tiksliai yra alaus sudėtyje?
Alaus alko receptas vystėsi tūkstantmečius, tačiau, kad viskas būtų paprasta, paimsime tai, ką galite rasti savo kasdieniame alaus bokale. Iš esmės, lagerį, kurį rasite vietiniame prekybos centre.
Alaus sudėtyje daugiausia yra vandens
Vanduo sudaro apie 92 % alaus. Alus malšina troškulį, be kita ko, dėl didelio kiekio vandens ir mineralinių medžiagų. Nepasakysiu nieko naujo, jei pasakysiu, kad jis gyvybiškai svarbus mūsų organizmui.
Alkoholio sudėtyje yra salyklo
Alkoholio gaunama iš grūdų – miežių, kurie buvo apdoroti, kad būtų daugiau skonio. Kaip ir visi grūdai, salyklas aprūpina mus nepakeičiamomis aminorūgštimis bei kitomis nepakeičiamomis rūgštimis.
Altas taip pat aprūpina alų angliavandeniais, baltymų junginiais, mineralinėmis medžiagomis ir mikroelementais, gyvybiškai svarbiomis organinėmis rūgštimis ir vitaminais.
Aluje yra apynių
Alaus apyniai apyniai iš pradžių yra vaistinis augalas. Viduramžiais jį pridėjo vokiečių vienuoliai, nes suprato, kad jis užtikrina geresnį alaus konservavimą, be to, suteikia kartumo, kuris suskaldo alaus saldumą.
Apyniai nesuteikia išmatuojamo kiekio mineralų ar vitaminų. Nepaisant to, jis pripažįstamas kaip natūralus atsipalaidavimo veiksnys ir dažnai naudojamas natūropatijoje. Jis taip pat pasižymi antistresinėmis ir miegą skatinančiomis savybėmis. Todėl jis naudojamas ir homeopatijoje.
Aluje yra mielių
Kaip matyti iš anksčiau pateiktų duomenų, mielės yra atsakingos už organinius alaus pokyčius. Šių procesų metu susidaro alkoholis ir anglies dioksidas. Mieles sudaro baltymai, fermentai, vitaminai (ypač B komplekso, vitaminas D) ir mineralinės medžiagos.
Be mielių alus tikrai nebūtų toks pat. mielės suteikia tam tikrų maistinių medžiagų, tačiau geriausiai žinomos dėl žarnyno tranzito palengvinimo. Geriau virškiname maistą, kai yra mielių.
Aluje yra alkoholio
Pagal išsamius tyrimus alkoholis turi keletą aspektų, o kai kurie iš jų gali būti prieštaringi. Visų pirma jis yra:
- Maisto produktas
- Kuro produktas
- Valymo ir skausmą malšinanti priemonė
- Stimuliuojanti ir raminanti priemonė
- .Geros savijautos priemonė
- Mėgstama priklausomybę sukelianti medžiaga, galinti sukelti priklausomybę
Iš tiesų, nuo suvartojamo alkoholio kiekio ir jo vartojimo dažnumo priklauso, kokį poveikį jis gali sukelti. Kai kurie tyrimai linkę rodyti, kad vienas alus per dieną sumažina širdies smūgio riziką. Visais atvejais alkoholį visada reikėtų vartoti saikingai.
Alkoholis turi mažai baltymų
Nors aluje yra mažai baltymų, jame yra visų nepakeičiamųjų aminorūgščių ir daug nepakeičiamųjų aminorūgščių. Todėl alus puikiai tinka kaip maisto papildas, kaip mažai baltymų turinčios dietos dalis.
Dėl to 100 % salyklo alus yra pranašesnis už alų, pagamintą iš nesaldintų grūdų. Informacijai nesaldinti grūdai yra kukurūzai, ryžiai ir t. t.
Aluje yra mineralinių medžiagų
Aluje yra daugiau kaip 30 mineralų ir mikroelementų, kurių didžioji dalis gaunama iš salyklo. Kad suprastumėte, turite žinoti, jog 2 pintos arba 1 litras alaus apima :
- Beveik pusę suaugusio žmogaus magnio paros poreikio
- 40 % fosforo poreikio
- 20 % kalio poreikio
.
Kita vertus, aluje labai mažai natrio ir kalcio.
Beras turi vitaminų
Beras turi visų svarbių B grupės vitaminų, taip pat vitaminų A, D ir E. Pasinaudojant ankstesniu pavyzdžiu, 2 pintos arba 1 litras alaus apima:
- 35 % vitamino B6 paros poreikio
- 20 % vitamino B2 poreikio
- 65 % niacino poreikio
Tame pačiame kiekyje alaus yra apie 200 mg vitaminų ir vitaminų junginių, daugiausia gaunamų iš salyklo.
Aluje yra polifenolių
Polifenolių kiekis aluje yra apie 150 mg litre, t. y. palyginti didelis. Jie veiksmingai apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio. Panašus kiekis jų taip pat yra kavoje, arbatoje ir raudonajame vyne.
Aluje yra anglies dioksido
Apie 1-2 proc. alaus masės sudaro anglies dioksidas. Primename, kad šios dujos susidaro veikiant mielėms fermentuojant cukrų. Anglies dioksidas reikšmingai prisideda prie alaus gaivinamojo poveikio.
Manau, kad sutiksite, jog plokščias alus – tai jau ne visai alus!
Koks yra pintos alaus maistinis ekvivalentas ir kiek kalorijų turi pinta alaus?
Priminsime, kad pintinėje yra apie 50 cl alaus. Vienoje pintinėje alaus yra maždaug 160 kcal, todėl šis gėrimas turi mažiau kalorijų nei obuolių sultys, pienas ir gaivieji gėrimai. Priešingai populiariam įsitikinimui, nuo alaus netobulėjama (žinoma, protingais kiekiais), o jo vartojimas yra garbingas. Todėl 50 cl alko bokalas yra gana protingas.
Dėl informacijos: vienoje pintoje alaus yra apie 16 g alkoholio, tačiau šis kiekis gali labai skirtis, priklausomai nuo alaus alkoholio kiekio.
Todėl žinote, ką geriate su kiekvienu alaus gurkšniu. Apskritai alkoholinis alus suteikia gerų maistinių medžiagų, tačiau nereikėtų persistengti. Daugiausia jame esantis alkoholis gali turėti žalingą poveikį, jei jo išgersite per daug. Šiuo klausimu aš jumis pasitikiu, nes jūs jau atlikote savo eksperimentus, ar ne?”
Jei turėjote kantrybės perskaityti mano straipsnį iki galo, turėtumėte žinoti, kad galite gauti 20 % nuolaidą visam užsakymui, įvesdami kodą BLOG20 savo krepšelyje.
Šį kodą pasilikau savo ištikimiausiems skaitytojams, kurie atrado mūsų svetainę per mano su meile skelbiamus straipsnius! Kad žinotumėte, šio kodo negalima derinti su kitais nuolaidų kodais, nes negalima persistengti, ar ne! 20 % nuolaida ir taip nepalieka mums daug maržos, bet aš bent jau apdovanoju savo skaitytojus.
Kad paskatintumėte ir palaikytumėte mane, nedvejodami ką nors iš mūsų įsigykite!
Mūsų svetainėje siūlome daugiau nei 100 skirtingų alaus puodelių ir visi jie unikalūs! Turime didžiausią pasirinkimą internete ir fizinėse parduotuvėse kartu sudėjus.
Jei norite susipažinti su visais mūsų gaminiais, spustelėkite šią nuorodą: Chopedebiere.
Jei norite perskaityti vieną iš kitų mano straipsnių, siūlau atrasti geriausius alaus receptus.
Kad pamatytumėte visus kitus mano tinklaraščio įrašus, spustelėkite Blog De Chopedebiere.