Kokia alaus istorija Europoje?

Jūs tikriausiai jau uždavėte sau vieną iš šių klausimų: Iš kur atsiranda alus ir kokia jo istorija?Iš ko jis buvo gaminamas iš pradžių? Kas išrado originalų šio dievų gėrimo receptą?

Alus jau daugelį amžių yra Europos kultūros dalis. Nuo senovės graikų iki romėnų ir iki pat šiuolaikinės Europos jis buvo neatsiejama gyvenimo dalis. Alus padėjo formuoti mūsų istoriją – nuo religinių apeigų iki festivalių ir net karų.

Šiame straipsnyje apžvelgsiu alaus istoriją Europoje nuo jo ištakų iki dabartinio pavidalo. Alaus alaus puodelio era buvo ne už kalnų, nes jau reikėjo turėti gėrimą, kurį galima būtų į jį įsipilti!

Apžvelgsime, kaip įvairios Europos šalys formavo alaus pramonę ir kokios tendencijos išryškėjo laikui bėgant.

Taip pat apžvelgsime kai kurias populiariausias alaus rūšis Europoje šiandien ir kuo jos skiriasi viena nuo kitos. Galiausiai aptarsime kai kuriuos alaus panaudojimo atvejus šiandieninėje Europoje ir ką tai reiškia jo ateičiai.

Alaus išradimas

Alus yra seniausias pasaulyje užfiksuotas gėrimo receptas. Senovės egiptiečiai pirmieji užfiksavo alaus darymo ir jo gamybos procesą. Papyrai, kuriuose aprašoma ši praktika, buvo užrašyti 5000 m. pr. m. e.

Kituose šaltiniuose netgi minimi šumerai ir Mesopotamijos tautos, kurie, kaip teigiama, pradėjo gaminti alų gerokai anksčiau už egiptiečius, maždaug 5000 metų anksčiau! Štai taip, taigi alui daugiau nei 12 000 metų!

Egiptiečiai ir alus

Nerasta jokių rašytinių įrašų apie alaus receptą, tačiau per archeologinius kasinėjimus rasta salyklinių miežių ir alaus likučių. Tikėtina, kad pirmoji alaus trauktinė buvo grūdų košės liekanos, kurios fermentavosi padedant laukinėms mielėms. Taip gimė alkoholis, kuris turėjo labai patikti pirmiesiems jo ragautojams!

Pirmieji alaus receptai

Egiptiečių laikais vyrai alų virė iš juos supančių vaisių ir grūdų: datulių, granatų ar tam tikrų vietinių grūdų, pavyzdžiui, kviečių ar miežių. Iš pradžių alus buvo naudojamas religinėms apeigoms. Karalius faraonas buvo savotiškas alaus gamybos meistras ir šios gamybos dirigentas.

Tai jis vėliau leido gyventojams naudotis šiuo saldžiu nektaru. Žinoma, tai buvo proga rinkti mokesčius – juk niekada nepasikeisi! Todėl galime manyti, kad pirmieji alaus gamybos meistrai buvo faraonai, kurie keitė vienas kitą nuo 4000 m. pr. m. e. Kita vertus, alų gamindavo šventikai, o faraonas buvo viršininkas!”

Faraono alaus gamybos meistras

Kita vertus, to meto alaus skonis turėjo gerokai skirtis nuo to, kurį galime gerti šiandien. Nežinome, ar egiptiečiai turėjo specialių indų alui gerti. Tai turėjo būti kažkoks ąsotis.

Alus atkeliauja į Europą

Egiptiečiai buvo prekiaujanti tauta ir alus iš Artimųjų Rytų per Viduržemio jūrą pateko į Europą. Per prekybą labai lengvai įsitvirtino ir jo gamybos procesas. Keista, ar ne?”

Galiausiai alus įspūdingiausiai paplito Šiaurės Europoje. Jos turtinguose dirvožemiuose jau buvo gausu miežių ir tai, savaime suprantama, palengvino padėtį. Pirmieji pradedantys aludariai žaliavos turėjo astronominius kiekius!

Kaimas viduramžiais

Alus labai greitai buvo įvertintas dėl savo maistinės vertės, nes tai sotus gėrimas. Dar daugiau, jis buvo daug saugesnė alternatyva geriamajam vandeniui. Tuo metu aplinkosaugos standartų nebuvo ir buvo labai įprasta, kad žmonės savo atliekomis užteršdavo jiems prieinamą vandenį.

Modernus alus gimė viduramžiais

Būtent ankstyvaisiais viduramžiais dauguma mokslininkų sutinka, kad gamintą alų galima laikyti moderniu. To meto alaus gamybos meistrai šimtus metų naudojo salyklinius miežius. Tai buvo pagrindinis jų rauginamo cukraus šaltinis.

Dvyliktame amžiuje kai kam kilo mintis šį senovinį receptą patobulinti apyniais. Tai suteikė kartaus, bet kartu ir aromatingo skonio. Anksčiau alaus aromatą galėjo suteikti bet kokios vietoje augančios žolelės ar prieskoniai. Šie aromatai padėdavo subalansuoti saldų alaus salyklo skonį.

Alaus gamyboje naudojami apyniai

Taigi cukrui suskaidyti buvo naudojama viskas, kas tik įmanoma, ir ne visada rezultatas būdavo labai džiugus… Būtent apie 1150 m. vokiečių vienuoliai ėmė dėti apynius, kurie augo laukinėje gamtoje, kad subalansuotų aromatus. Neilgai trukus šis naujas ingredientas tapo madingas ir prigijo visoje Europoje.

Tikrai visų rūšių aluje ir šiandien yra apynių, todėl to meto alus laikomas šiandieniniu alumi.

Vienuoliai buvo didžiausi viduramžių aludariai

Tik po šio nuostabaus atradimo – laukinių apynių naudojimo aluje – prasidėjo vienuolių hegemonija. Vienuoliai aludariai nustatė, kad apyniai alui suteikia labai malonaus kartumo. Tai suteikdavo jam kur kas daugiau troškulį malšinančių pusių.

Nepamirškite ir to, kad vienuoliai buvo įgudę vaistiniai augalai, iš kurių vienas yra apyniai. Kiekvienas vienuolynas turėjo savo vaistinių augalų sodą. Jie žinojo apie jų savybes, o viena iš jų buvo ypač naudinga: apyniai yra natūralus konservantas. Tai suteikė alui antrą gyvenimą, nes jį buvo galima išlaikyti daug ilgiau.

Toks geresnis išlaikymas taip pat reiškė, kad alų buvo galima gabenti didesniais atstumais. Idealus ir neginčijamas privalumas prekybai!

Alaus vienuolynas

Istorikai pastebėjo daugybę to meto alaus gaminimo ir maišymo technikos naujovių. Vienuolynai aludariai daugiausia prisidėjo prie šių naujovių diegimo. Tuo metu beveik visi vienuolynai patys virė alų. Vienuoliai diegė naujoves su apyniais, kūrė lagerį ir net laikė alų vėsioje vietoje, kad išryškėtų jo skonis.

Šiais laikais ši vienuolynų tradicija tebėra gyva, ypač abatijų alus arba trapistų alus. Nieko naujo nepasakysiu, jei pasakysiu, kad vienuolynai Belgijoje užima pirmąją vietą pagal atstovavimą šiam specifiniam sektoriui. Be kita ko, Leffe, Affligem ir Grimbergen prekės ženklai yra šios patirties paveldėtojai.

Belgų alui galėčiau skirti visą straipsnį, bet tai padarysiu kitą kartą, nes kitaip šis straipsnis greičiausiai bus labai ilgas! Belgija yra viena iš alaus gamybos etalonų šalių, o daugelis jos produktų nuolat laimi apdovanojimus.

Alkoholis Anglijoje

Taip pat kaip ir visa Europa, Britų salos įsisavino alaus kultūrą. Anglai garsėja tuo, kad nieko nedaro taip, kaip visi kiti (tiesą sakant, greičiau kaip prancūzai!). Jie ne šiaip sau iki smulkmenų pritaikė jiems atkeliavusį alaus receptą.

Anglijos pilis

Dauguma šiandien tebeegzistuojančių alaus stilių buvo sukurti Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje: visų pirma šviesusis alus, porteris ir stoutas. Šiose anglakalbėse šalyse alus sulaukė didžiulės sėkmės. Britų kariuomenė netgi planavo savo kariams kasdien dalyti alaus davinį. Būtent iš to ir gimė IPA, India Pale Ale.

Britų imperija išrado IPA

Nesakysiu nieko naujo, jei pasakysiu, kad Britų imperija buvo viena didžiausių, kokias tik kada nors žinojo pasaulis. Jos valdos visame pasaulyje buvo milžiniškos, todėl karališkajam laivynui teko siųsti alaus davinius savo kariams labai dideliais atstumais.

Nepaisant to, kad apyniai buvo dedami įprastais kiekiais, laikyti alų kelis mėnesius buvo labai problematiška. Tai, kas galiausiai pasiekdavo kelionės tikslą, iš tiesų nebebuvo panašu į alų. Geriausiu atveju jis būdavo rūgštus, o dar dažniau – tiesiog pasenęs.

India Pale Ale buvo sukurtas anglų kareiviams

Sudėtingiausias buvo alaus gabenimas į tolimąsias Indijos kolonijas. To meto aludariai atliko daugybę bandymų ir jiems tinkamiausias pasirodė dvejopas sprendimas: padidinti alkoholio kiekį ir padauginti apynių kiekį. Šie 2 natūralūs konservantai pakankamais kiekiais leido ramiau keliauti.

Gimė IPA. Vis dėlto bėgant metams šis labai kartaus alaus tipas nesulaukė fenomenalios sėkmės ir buvo kiek primirštas. Būtent amerikiečiai XX a. devintajame dešimtmetyje sugrąžino jį į madą. Nuo to laiko jis vis labiau populiarėja ir beveik kiekvienoje šalyje jis gaminamas ir (arba) vartojamas.

Alkoholinis alus Prancūzijoje

Kokia visame tame Prancūzija? Šalis, visame pasaulyje garsėjanti vynu, taip pat pasidavė mūsų mylimo apynių gėrimo sirenų šauksmui. Iš pradžių cervoise, paskui alus, kurio evoliucija vyko taip pat, kaip ir kitose Europos šalyse.

Tačiau nenuostabu, kad daryklos koncentravosi ten, kur natūraliai augo apyniai. Vienuoliai ten buvo, todėl apynių pridėjimas buvo de rigueur.

Rytų Prancūzijos alaus regionas

Paprastai šis vaistinis augalas istoriškai auga šiaurės ir rytų Prancūzijoje, nes jam reikia vidutinio klimato, ne per karšto. Ne veltui iš šių regionų kilusios tokios žinomiausios alaus daryklos kaip „Kronemburg” ir „Pelforth”. Didžioji dauguma Prancūzijos produkcijos buvo pilzeno arba lagerio tipo alus, labai panašus į vokišką alų.

Kaip ir visose kitose šalyse, salyklo ir apynių eksportas leido alaus darykloms plėtotis visoje Prancūzijoje. Įvykus šiems pokyčiams, nebebuvo būtina vietoje turėti žaliavų alui virti ir gaminti. Prancūzijos alaus daryklos nuo to laiko klesti visuose regionuose.

Europos alaus dar laukia šviesi ateitis

Alus jau tūkstantmečius yra Europos kultūros pagrindas, jo šaknys siekia antikos laikus. Nuo pirmųjų primityvių alaus rūšių iki šiuolaikinio kraftinio alaus – Europa per šimtmečius sukūrė turtingą ir įvairialypę alaus kultūrą. Nuo kuklios mažos gamybos pradžios iki dabartinio daugiamilijardinės pramonės statuso – alus tapo neatsiejama Europos visuomenės ir kultūros dalimi.

Alyvas šimtmečius buvo Europos kultūros pagrindas, o laikui bėgant įvairios šalys išvystė savo alaus gaminimo stilius ir metodus. Nuo Vokietijos lagerių iki Anglijos stoutų – alkoholinis alus Europoje vystėsi šimtmečiais. Istorijos bėgyje atsiradus naujiems ingredientams, procesams ir technologijoms, atsirado tendencijos, kurios formavo kiekvienos šalies alaus pramonę.

Alaus ateitis

Alus yra neatsiejama Europos kultūros dalis ir taip buvo šimtmečius. Pastaraisiais metais jo panaudojimas išsiplėtė už tradicinės socialinės aplinkos ribų, sukurta daugybė kūrybiškų panaudojimo būdų.

Nuo amatininkų alaus daryklų iki alaus pagrindu pagamintos kosmetikos – Europa pirmauja alaus inovacijų srityje. Tai gali būti ateities ženklas, nes alus Europoje toliau vystosi ir atranda naujas rinkas. Dar niekada nebuvo tiek daug alaus rūšių ir alaus daryklų, kiek jų yra dabar.

Jei turėjote kantrybės perskaityti mano straipsnį iki galo, žinokite, kad galite gauti 20 % nuolaidą visam užsakymui, įvesdami kodą BLOG20 savo krepšelyje.

Šį kodą pasilikau savo ištikimiausiems skaitytojams, kurie atrado mūsų svetainę per mano su meile skelbiamus straipsnius! Kad žinotumėte, šio kodo negalima derinti su kitais nuolaidų kodais, nes negalima persistengti, ar ne! 20 % nuolaida ir taip nepalieka mums daug maržos, bet aš bent jau apdovanoju savo skaitytojus.

Kad paskatintumėte ir palaikytumėte mane, nedvejodami ką nors iš mūsų įsigykite!

Mūsų svetainėje siūlome daugiau nei 100 skirtingų alaus puodelių ir visi jie unikalūs! Turime didžiausią pasirinkimą internete ir fizinėse parduotuvėse kartu sudėjus.

Jei norite susipažinti su visais mūsų gaminiais, spustelėkite šią nuorodą: Chopedebiere.

Jei norėtumėte paskaityti kitų mano straipsnių, peržiūrėkite mano 10 geriausių geriamųjų žaidimų.

Kad pamatytumėte visus kitus mano tinklaraščio įrašus, spustelėkite Blog De Chopedebiere.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *